تیم تحریریه اکووات: زاویه تابش یکی از کلیدی ترین شاخصه های چراغ ها و محصولات روشنایی هستند. زاویه تابش گسترده (واگرا) و زاویه تابش محدود ( چراغ نقطه ای یا چراغ spot ) هر کدام ویژگیها و خصوصیات مخصوص به خود را دارند که در این مقاله قصد بررسی آنها را داریم.
چراغ Spot ( چراغ با تابش نقطه ای ) چه خصوصیاتی دارد؟
کلمه Spot در لغت به معنای نقطه و spotlight به معنای چراغ نقطهای است. چراغهای spot نوعی بسته به نوع و کاربردی که دارند در مکانهای مختلف به کار میروند.

به طور کلی چراغها را از نظر تابش میتوانیم به دو دسته تقسیم کنیم: واگرا و همگرا. تفاوت این دو در وسعت تابش نور است، به این صورت که چراغ های واگرا زاویه تابس بیشتری نسبت به چراغ همگرا ( نقطه ای یا همان Spot) دارند، برعکس چراغ های همگرا پرتوهای نور را به صورت متمرکز بر روی یک نقطه منتشر میکنند.
چراغهای spot که به چراغهای نقطهای نیز معروف هستند انواع مختلفی دارند. از جمله چراغهای spot میتوانیم به چراغ قوهها اشاره کنیم که از جمله وسایل بسیار کاربردی به شمار میروند و دارای باریکه نوری هستند که برد قوی دارند. ساختار رفلکتور و کاربرد کلی اکثر چراغهای spot مانند یکدیگر است. رفلکتور این چراغها وظیفه انتشار پرتوهای نور در یک جهت و تمرکز تابش بر روی یک نقطه را برعهده دارند.
استفاده دیگر چراغ های اسپات نورپردازی محوطه و یا المان های معماری است. به عنوان مثال در میدانهای اصلی شهر و یا برای نورپردازی پارک ها و باغ ها از این چراغها استفاده میکنند.
یکی دیگر از کاربردهای چراغ های Spot صنایع نظامی و دریانوردی است. در این حوزه معمولا چراغ های اسپات با توان بالا با بهرهگیری از ساختاری مشابه به چراغ های اسپات تجاری ، برای روشن کردن فواصل دور و شناسایی موانع و اهداف استفاده میشوند.
اما در ادامه میخواهیم به چند نمونه از تفاوتهای بین چراغهای spot و چراغهایی با زاویه تابش آزاد بپردازیم.
تفاوت چراغ spot با چراغ زاویه تابش باز
منظور از چراغ با زاویه تابش باز، چراغهایی است که پرتوهای نور را با زاویه بیشتر و وسیعتری انتشار میدهند و باعث روشنایی بخش وسیعی از محیط اطراف خود میشوند. این چراغها در اندازه و شکلهای مختلفی یافت میشوند و بسته به نوع و شکل آنها، کارشان نیز متفاوت است، اما بهطور کلی وظیفه روشن کردن محیط اطراف خود (در مسافت نزدیک) را دارند.
شما ممکن است در هر مکانی که میروید این چراغها را ببینید. از جمله چراغهای زاویه تابش باز میتوان به چراغ های خیابانی ، انواع پروژکتور SMD ، لامپ های آویز (رشتهای، کم مصرف و ال ای دی)، و حتی چراغ خواب اشاره کرد. همچنین این چراغها میتوانند رنگبندیهای مختلف داشته باشند و از آنها در موارد تزئینی نیز استفاده میشود.
همانطور که قبلاً نیز اشاره کردیم شاخصه اصلی چراغهای spot، تابش متمرکز آنهاست. به این معنا که نور را روی یک نقطه متمرکز و منتشر میکنند اما چراغهایی که زاویه تابش باز دارند دقیقا نقطه مقابل این چراغها هستند. چراغهای spot ساختار و اجزای پیچیدهتر و متفاوتتری نسبت به چراغها با زاویه تابش باز دارند. زاویه تابش چراغ های نقطه ای معمولا کمتر از ۴۰ درجه است در حالی که زاویه تابش چراغ های واگرا تا ۱۳۵ درجه نیز میرسد.
به طور خلاصه، چراغهای spot معمولا دارای پرتاب نور قابل توجه و زاویه پخش نور کمی دارند و در مقابل چراغهایی که زاویه تابش بیشتری دارند، پرتاب نور کمتری دارند و سطح بیشتری را نیز روشن میکنند.
توجه به زاویه تابش در هنگام خرید
در هنگام خرید هر نوع چراغی بایستی حتما نیازتان را با کارشناس فروش و یا یک متخصص روشنایی مطرح کنید. در بحث نورپردازی تجاری ، چراغ هایی که زاویه تابش بازتری دارند معمولا برای روشنایی عمومی استفاده میشوند و چراغ های نقطه ای برای روشنایی تاکیدی. با این حال زاویه تابش مورد نیاز شما ارتباط مستقیمی با محل نصب و فاصله چراغ با محل تابش دارد. تصویر زیر به خوبی تفاوت زاویه تابشهای مختلف را نشان میدهد:

توصیه میکنیم حتما با استفاده از نرم افزار DiaLux طرحی تقریبی از محلی که میخواهید چراغ را نصب کنید تهیه کنید و شمایل آن بعد از استفاده را برای خودتان شبیه سازی کنید. اگر امکان استفاده از نرم افزارهای شبیهساز را ندارید، میتوانید برای کسب اطمینان از کیفیت مطلوب نورپردازی، ابتدا دو چراغ با زاویه تابش مختلف را خریداری کنید و به صورت عملی و واقعی پخش نور آنها را مشاهده کنید و بعد از اینکه از انتخاب خود مطمئن شدید، خرید نهایی را انجام دهید.
امیدواریم مقاله « کاربردهای مختلف چراغ SPOT و چراغ با زاویه تابش باز » برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در صورت تمایل میتوانید آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و همچنین سوالات و نظرات خود را در قسمت کامنت با ما مطرح کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با محصولات اکووات و همچنین شرایط خرید برای پروژههای ساختمانی، میتوانید از طریق تلفن ۶۶۷۵۲۰۰۵-۰۲۱ و یا دیگر راههای ارتباطی با ما تماس بگیرید. با اکووات همراه باشید.